Vonnová s chybou získala 16.glóbus, Pärsonovej "tučniak"

15.03.2012 Celý región

Schladming 15. marca (TASR) - Americká lyžiarka Lindsey Vonnová síce vo štvrtok pokazila finálový superobrovský slalom Svetového pohára, ale tešila sa zo zisku sezónneho malého glóbusu. V rakúskom Schladmingu vyhrala záverečnú súťaž v najmladšej alpskej disciplíne prekvapujúco Nemka Viktoria Rebensburgová a slávila svoj prvý triumf v kĺzavej stope a siedmy celkovo v SP. Za ňou zaostala Američanka Julia Mancusová 18 stotín a tretia bola Francúzka Marion Rollandová (+0,21 s). "Nemôžem uveriť, že siom vyhrala super-G. Je to pre mňa super deň," povedala Rebensburgová pre DPA.

Vonnová mala medzičas na jasné víťazstvo, ale prílišné riziko ju vynieslo zo stopy a mala čo robiť, aby sa v značne spomalenom tempe zmestila do ďalšej bránky. Napriek tomu skončila šiesta (+0,57) a získala svoju štvrtú celozimnú trofej. Po tom, čo už mala vo vrecku veľkú "guľu" za celkový triumf v SP i malé za kombináciu a zjazd, opätovne sa ozdobila aj titulom prvej dámy super-G. Malé glóbusy má štyri, všetky získala v rade, podobne ako päť za zjazd. K tomu treba prirátať nedávny kombinačný "hetrik" i štvrtý zisk veľkej trofeje a to spolu predstavuje famóznych 16 krištáľových cenností vo Svetovom pohári.

V piatkovom obrovskom slalome Američanka má, aj keď dosť teoreticky, šancu pridať ďalší glóbus. Primárne jej však pôjde o dosiahnutie hranice 2000 bodov v celkovom hodnotení. V minulosti túto magickú métu prekonal Hermann Maier. Vonnová zatiaľ dosiahla vlani 1908 bodov a svoje maximum už prekonala. V dvoch víkendových súťažiach pri terajšom sumári 1948 bodov musí v záujme svojej méty pridať ďalších 52 bodov, na čo by stačilo napríklad jedno tretie, alebo dve jedenáste miesta v špeciálnom a obrovskom slalome.

"Hore som šla dosť dobre, ale potom som vo veľkej rýchlosti spravila chybu. Zostala som tam visieť a takmer som stála. Škoda, že to dnes neklaplo, ale v ďalších dvoch súťažiach urobím všetko pre to, aby som dosiahla na tých 2000 bodov," povedala Vonnová pre ORF.

Trochu v tieni aktuálnych súťažných udalostí zostala jedna čiastočne spoločenská. Klasickým "tučniakom" sa s vrcholovým lyžovaním rozlúčila Anja Pärsonová. Typický rituál hodenia sa do snehu na bruchu spolu so švédskou zjazdárskou superstar absolovovali aj jej kamarátky zo štartového poľa. "Končím a je v tom viacero vecí. Som síce bojovníčka, ale aj víťazný tip a keď to tam neštimuje, je čas skončiť. Nič sa nedá robiť, život ide ďalej a musím sa poobzerať po niečom inom," vyznala sa po pretekoch, ktoré napriek týmto slovám absolvovala dôstojne. Skončila ôsma a dosiahla tým najlepší výsledok sezóny.

Pärsonová mala ešte vlani viacero popredných výsledkov a takmer presne pred rokom vyhrala súťaž v zjazde, sezónu navyše okorenila na MS bronzom v superkombinácii, svojím jedenástym cenným kovom zo šampionátov a sedemnástym v súčte so ZOH. V tejto zime jej výkonnosť stačila len dve desiate, tri deviate a jedno ôsme miesto. V oboch točivých disciplínach, v ktorých získala štyri malé glóbusy, štyri tituly z vrcholných podujatí a celkovo 8 medailí, nedosiahla popredný výsledok viac ako dva roky. V slalome na stupňoch víťaziek v pretekoch SP chýbala dokonca uplynulých päť rokov. Lúči sa síce iba ako 30-ročná, ale unavená 14 sezónami súťaženia na elitných bielych svahoch.

Výsledky finálového super-G SP žien v Schladmingu:

1. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 1:24,54 min, 2. Julia Mancusová (USA) +0,18 s, 3. Marion Rollandová (Fr.) +0,21, 4. Anna Fenningerová (Rak.) +0,53, 5. Leanne Smithová (USA) +0,55, 6. Lindsey Vonnová (USA) +0,57, 7. Tina Mazeová (Slov.) 0,82, 8. Anja Pärsonová (Švéd.) 0,94, 9. Elena Curtoniová (Tal.) 0,96, 10. Tina Weiratherová (Licht.) 0,98.

Konečné poradie v super-G (7 súťaží):

1. Vonnová 453 bodov, 2. Mancusová 381, 3. Fenningerová 369, 4. Mazeová 257, 5. Fabienne Suterová (Švaj.) 226, 6. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 225, 7. Tina Weiratherová (Nem.) 213, 8. Lara Gutová (Švaj.) 207, 9. Elisabeth Görglová (Rak.) 205, 10. Jessica Lindellová-Vikarbyová (Švéd.) 166.

Celkové poradie v SP (35 z 37 súťaží):

1. Vonnová 1948 bodov, 2. Mazeová 1382, 3. Höflová-Rieschová 1195, 4. Mancusová 975, 5. Görglová 967, 6. Fenningerová 914... 23. Veronika ZUZULOVÁ (SR) 310
 

Vyberte región